Terapii
Terapia tulburarilor de limbaj
Logopedie
Terapia tulburarilor de vorbire și limbaj abordează provocările legate de limbaj și comunicare. Poate ajuta copiii cu autism să-și îmbunătățească comunicarea verbală, nonverbală și socială. Scopul general este de a ajuta persoana să comunice în moduri mai utile și mai funcționale.
Provocările legate de comunicare și vorbire variază de la persoană la persoană. Unii copii din spectrul autismului sunt non verbali. Altora le place să vorbească, dar au dificultăți in menținerea unei conversații sau in înțeleagerea limbajul corpului și expresiilor faciale atunci când vorbesc cu ceilalți.
Un program de terapie logopedică începe cu o evaluare pentru stabili punctele forte și provocările de comunicare ale persoanei. Dupa această evaluare, logopedul creează obiective individuale pentru terapie.
Terapie de integrare
Senzoriala
Diverse activități necesită acționarea simultană a mai multor simțuri – de exemplu, atunci când un copil mănâncă, simțul mirosului este activat, astfel încât copilul să recunoască ceea ce mănâncă. Între timp, simțul auzului filtrează în mod natural zgomotul de fundal, și simțul văzului copilului este activat; adăugându-i simțul tactil care informează copilul despre textura hranei. Cu toate acestea, dacă oricare dintre aceste simțuri este supra sau sub stimulat (cum este adesea la copiii cu autism), dorința copilului de a mânca este afectată și hrana ar putea să nu fie savurată.
Terapia de integrare senzorială este folosită pentru a ajuta copiii să învețe să-și folosească toate simțurile împreună – adică atingerea, mirosul, gustul, vederea și auzul. Această terapie poate îmbunătăți si comportamentul neadecvat sau repetitiv.
Terapie cognitiv
Comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentală poate fi o opțiune de tratament pentru copiii cu autism care au alte si afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Îi învață pe copii să-și modifice convingerile sau comportamentele pentru a evita emoțiile negative.
Aceasta are două părți principale. Componenta cognitivă îi ajută pe copii să schimbe modul în care gândesc despre o situație, în timp ce componenta comportamentală îi ajută pe copii să schimbe modul în care reacționează la o situație.
Terapia cognitiv-comportamentală este o abordare pe termen scurt, axată pe probleme. Scopul este de a învăța copiilor, precum și părinților lor, o varietate de abilități care să-l ajute pe copil să gestioneze situațiile dificile.
Kinetoterapie
Kinetoterapie este definită ca aplicarea principiilor de exerciții, adaptate pentru a spori puterea, rezistența și mobilitatea persoanelor cu limitări funcționale.
Principalele obiective ale kinetoterapiei constau in:
- corectarea, respectiv mentinerea posturii si aliniamentului corporal;
- cresterea fortei si a rezistentei musculare;
- cresterea masei musculare;
- imbunatatirea mobilitatii articulare;
- cresterea coordonarii si a echilibrului;
- imbunatatirea capacitatii de efort;
- recuperarea cardio-respiratorie;
- cresterea confortului fizic si psihic;
- relaxarea;
Psihopedagogie speciala
Educația specială este definită ca o educație concepută pentru a facilita învățarea copiilor care, dintr-o mare varietate de motive, necesită sprijin suplimentar și metode pedagogice adaptative pentru a participa și a îndeplini obiectivele de învățare într-un program educațional.
Motivele pot include diferite capacități fizice, comportamentale, intelectuale, emoționale și sociale. Programele educaționale din învățământul cu nevoi speciale pot urma un curriculum similar cu cel oferit în sistemul de învățământ obișnuit paralel, cu toate acestea, ele iau în considerare nevoile particulare ale indivizilor, oferind resurse specifice (de exemplu, personal special instruit, echipament sau spațiu) și, dacă este cazul , conținut educațional modificat sau obiective de învățare.
Servicii conexe terapiilor
- Consiliere psihologica pentru parintii copiilor cu nevoi speciale
- Evaluare logopedica, senzoriala si cognitiva
- Coordonare pentru implementarea programelor acasa
- Asistenta educationala si Shadow
- Asistenta in depunerea dosarelor pentru eliberarea certificatelor de handicap
- Sprijin in obtinerea de fonduri pentru plata terapiilor