Tu ce faci cu cei 3,5% din impozitul pe venit?

ianuarie 13, 2020

Dragi parinti,

In cateva zile, va incepe campania de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit. Va fi o perioada destul de scurta in care veti putea efectua strangerea formularelor prin care se efectueaza aceasta redirectionare prin colectarea formularului 230 de la cat mai multe persoane. Odata stranse, formularele trebuie centralizate si depuse sau trimise prin posta la Directiile fiscale pana cel tarziu 15 martie 2020 (data postei) si nu va ascundem faptul ca, deja, s-a inceput o cursa contracronometru in acest sens de catre toti cei interesati pentru a identifica acele persoane are pot si doresc sa realizeze aceasta redirectionare.

De aceea, dorim sa va venim in ajutor, comunicandu-va urmatoarele:

CE INSEAMNA REDIRECTIONAREA CELOR 3,5% DIN IMPOZITUL PE VENIT? UNDE MERG BANII?
Aceste procente traduse in mod direct in bani sunt rezultante ale muncii fiecaruia dintre noi. Alegem sa le folosim constient si tintit catre nevoi pe care le avem si cauze pe care le cunoastem. Sau lasam statul sa decida ce sa faca cu acesti bani, fara sa putem beneficia de transparenta, nicio forma de decizie cu privire la folosirea acestor bani si fara sa ne putem folosi direct de ei in cazul in care sunteti parinti ai unor copii cu nevoi speciale sau cunoasteti astfel de cazuri pe care doriti sa le sustineti.
Conform Ordinului nr. 1931 din 26 aprilie 2018 privind plata contributiilor sociale, poti directiona cota de 3,5% pentru pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

CINE POATE REDIRECTIONA 3,5% DIN IMPOZITUL PE VENIT?
1. salariati- persoane fizice care au contract de munca incheiat si care completeaza formularul 230
2. pensionari- in acest sens, se completeaza tot formularul 230
3. persoane cu venituri independente- orice persoana care obtine venituri din activitati independente- inclusiv sub forma de chirie sau PFA!!- si care completeaza declaratia unica 212.

!!!!!!!!EXTREM DE IMPORTANT!!!!!!!
Potrivit unui proiect de ordin publicat zilele trecute in dezbatere publica de catre ANAF, incepand din acest an, cei care doresc sa redirectioneze aceste procente catre aceeasi entitate, au posibilitatea sa o faca pe o perioada de 2 ani, nu anual, asa cum se proceda pana in prezent. In acest sens, va exista in cadrul formularului, o bifa de optare pentru rediectionarea timp de doi ani.
De aceea, va sfatuim sa acordati maxima atentie acestei campanii. Potrivit statisticilor, doar aproximativ 40% dintre cei care realizeaza venituri aleg sa isi redirectioneze aceste procente si sansele sunt ca acestia, odata ce au optat pentru o cauza, sa aleaga sa o faca si pentru anul urmator. Asadar, sansele scad si este indicat sa va asigurati de pe acum si suportul pentru anul viitor.
In plus, mai este nevoie sa stiti ca, pe langa salariati si pensionari, si persoanele care obtin venituri independente vor putea utiliza tot formularul 230 in locul declaratiei unice. In acest sens, imediat ce avem informatii noi, va informam.

LA CE VA AJUTA? UNDE MERG BANII?
– plata tuturor sesiunilor si formelor de terapie necesare copilului cu nevoi speciale
– plata tuturor investigatiilor sau interventiilor medicale necesare copilului cu nevoi speciale
– orice masura necesara integritatii, sanatatii, bunastarii si imbunatatirii dezvoltarii fizice, mentale, emotionale ale copilului cu nevoi speciale, atat timp cat este justificata prin forme fiscale legale
Cu cat puteti obtine mai multe formulare de redirectionare a celor 3,5% impozit pe venit- LUATI IN CALCUL CA, DE ACUM, VA EXISTA POSIBILITATEA DE REDIRECTIONARE PENTRU 2 ANI!- cu atat va veti asigura pe termen lung ca copilul dumneavoastra nu va duce lipsa de nicio masura care sa ii asigure tot ce are nevoie pentru terapie, recuperare si sanatate si fara ca dumneavoastra sa fiti nevoiti sa faceti sacrificii, schimbari drastice in bugetul familiei, imprumuturi sau orice alte forme radicale pentru asigurarea terapiilor, sanatatii si bunastarii sale.

CU CE VA PUTEM SUSTINE NOI?
– consultanta si orientare cu privire la toate aspectele tehnice ce privesc colectarea acestor formulare
– consultanta si orientare cu privire la modul in care va puteti largi comunicarea si reteaua de colectare a acestor formulare prin sesiuni individuale la care va puteti programa la numarul de telefon 0720 707 102 sau printr-un workshop largit. In acest sens, va asteptam sa va programati la aceste consultatii individuale si/ sau sa va comunicati optiunea in vederea desfasurarii acestui workshop in perioada 22 ianuarie- 1 februarie 2020.
– crearea contului IBAN necesar redirectionarii sumelor primite in urma colectarii de formulare la care aveti control si acces deplin, fara nicio implicare, intruziune sau control din partea noastra
– centralizarea si depunerea formularelor la directiile fiscale aferente

CE AVETI DE FACUT?
– sa va asigurati ca sunteti pe deplin informati privitor la tot circuitul tehnic pentru colectarea acestui formular, in asa fel incat sa puteti oferi date corecte si clare tuturor celor carora va adresati pentru a va redirectiona cei 3,5%
– sa va creati o lista cat mai completa a tuturor celor care sunt posibili sustinatori ai acestei cauze, de la persoane fizice, pana la firme care isi dau acordul sa le prezinte cazul angajatilor lor ca acestia sa poata opta. In acest sens, va propunem metoda arborelui relational, ca fiind cea mai facila cale pentru a putea ajunge cat mai repede si mai usor la persoanele care va intereseaza. (VA PUTEM FURNIZA, DACA SUNTETI INTERESATI, MAI MULTE DATE SI SPRIJIN IN ACEST SENS)

IMPORTANT:
Asociatia EduCare intruneste toate conditiile cerute de lege pentru a se incadra in categoria organizatiilor care pot beneficia de redirectionarea celor 3,5% din impozitul de venit prin Formularul 230 pentru a putea sustine astfel un numar cat mai mare de copii cu nevoi speciale si familiile acestora.

RASPUNSURI LA INTREBARILE FRECVENTE ALE CELOR CARE REDIRECTIONEAZA CEI 3,5%

Ce trebuie sa completez?
E nevoie sa completezi de mana, cu majuscule, secțiunea I care contine datele tale de identificare, sa bifezi, in secțiunea II, categoria de venit incasat si sa semnezi la Semnatura contribuabilui. NU UITATI!! DACA VA FI ADOPTATA ACEASTA SCHIMBARE, NU UITATI OPTIUNEA DE BIFARE A PERIOADEI DE DOI ANI PENTRU REDIRECTIONARE.

Care este Administratia financiara de care apartin?
Administratia financiara de care apartii este cea din localitatea de domiciliu trecuta in cartea de identitate. Insa numai in cazurile extreme, vei fi nevoit sa depui tu formularul. Eu il voi ridica de la tine si depune odata cu toate celelalte formulare colectate.

Nu pot face totul online?
Daca ai semnatura electronica, poti urma procesul online in Spatiul Privat Virtual pus la dispozitie de ANAF. Dar pentru ca aceasta procedura poate se poate dovedi greoaie, iti recomand varianta completarii de mana. In plus, daca vei completa de mana, voi ridica personal formularul, scutindu-te de alte eforturi.

Dureaza mult? Cat imi ia sa completez formularul?
Nu! Doar 3 minute.

Am nevoie de vreun document de la locul de munca?
Nu. Nu este nevoie sa atasezi Fisa Fiscala, iar suma redirectionata va fi calculata si completata de catre inspectorul fiscal.

Aceasta este o donatie?​
Aceasta este alegerea ta si a nimanui altcuiva despre cum vrei sa folosesti o parte din banii pe care i-ai virat deja statului, ca impozit pe anii precedenti din munca ta. Daca alegi sa nu redirectionezi aceste procente, intreaga suma va ramane la bugetul de stat si la alegerea exclusiva a statului despre cum vor fi acestia folositi. Ca idee, te rugam sa compari bugetul national al sanatatii si al educatiei cu bugetul altor institutii, spre exemplu, si te vei convinge singur daca merita sa alegi direct si rapid sa contribui real pentru ceva care chiar conteaza.

De ce 3,5% si nu 2%?
Din anul 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociatiile care furnizeaza servicii sociale acreditate, cum este si cazul EduCare.

Related Posts

Ce se întâmplă când copiii cu dizabilități sunt respinși, nedoriți în familie sau în societate?
Ca părinte al unui copil cu autism, cu siguranță ați avut parte de foarte multe momente anevoioase în public. Copilul poate a început să țipe,…
Read More
Joc și joacă – Tipologiile de jocuri și rolul în formarea și integrarea copiilor cu dizabilități
ABA este principala terapie utilizată în rândul persoanelor diagnosticate cu tulburare din spectrul autismului, deoarece încurajează în mod eficient comportamentele pozitive, în timp ce reduce…
Read More
Autismul la adolescenți – nevoia de intervenție timpurie și costuri
Majoritatea părinților sunt cuprinși de o stare de anxietate atunci când se gândesc că foarte curând, copilul lor va deveni adolescent. Părinții copiilor diagnosticați cu…
Read More
Depune formularul 230 direct la ONG-ul către care dorești să redirecționezi 3.5% din impozitul pe venit
O dată pe an, ai ocazia să schimbi destinația banilor încasați de stat din impozitul tău anual pe venit. Decide tu, unde se duc o…
Read More
#ghiddeparinte: Cum să îți ajuți copilul cu autism- partea 2- găsirea modalităților non-verbale de conectare
Conectarea cu un copil cu autism poate fi extrem de provocatoare. Însă, conectarea nu înseamnă neapărat să vorbești cu el. Comunicarea non-verbală este cât se…
Read More
Mami, este pentru tine!
Dragă mamă, Știm că ai cea mai frumoasă, însă și cea mai grea meserie din lume. Știm că ți-ai dedicat complet viața copilului și copiilor…
Read More